Många med trädgård, särskilt de som nyligen blivit med trädgård, kan vittna om att en tur till plantskolan kan bli en dyr historia. Man går drömmande runt det fantastiska utbudet av syrener, rosor, mandelträd och äppelträd, suckar och längtar efter att få dem alla att frodas i den egna trädgården. Att få till drömträdgården tar tid och är ett ständigt pågående projekt, men om man har tålamod finns det mycket man kan få till billigt – och till och med gratis!

Be om frön! Om du ser en växt som du fastnar för hos en vän eller granne så be om att få några frökapslar. Om ingen finns i närheten att fråga är det mycket sällan någon tar illa upp om man bara försiktigt nyper av några till och med. Torka fröna och så till nästa säsong. Kryddor och grönsaker som chili, paprika och tomater kan man plocka frön ur när man ändå lagar mat för att sedan så under tidig vår.

Be om plantor! Många växter, både prydnadsbuskar såsom rosor, syrener och bär såsom vinbär, hallon och krusbär och rabarber skickar sidoskott som kan grävas upp. Många blommor frösår sig själva och kan nästan bli ett ogräs i den egna trädgården. Höstanemoner och prästkragar är exempel på blommor som gärna sprider sig och kan grävas upp och få skapa en ny rabatt i någon annans trädgård. De flesta odlare delar gärna med sig av plantor som annars skulle ha gallrats bort av platsbrist.

Be om sticklingar! Be om att få en kvist av de plantor du fastnar för. Många växter går utmärkt att föröka genom sticklingar och kan knipas när plantan ändå ska beskäras. Pelargoner är kanske den mest vanliga att dela med sig av men till och med trädgårdsbuskar som budleja går utmärkt att ta sticklingar av.

Det kanske tar lite längre tid, men det är väl värt att inte köpa drömträdgården färdig i butik.