Om du vill förverkliga drömmen om egen kolonilott är det bra att vara medveten om att det kan ta lite tid att nå dit. Det finns flera koloniområden runt om Stockholms län och beroende på vilket av områdena just du är intresserad av så kan kön för att få möjlighet att förvärva en lott vara olika lång. Om du inte redan ställt dig i kö hos en koloniträdgårdsförening kan det vara en god idé att besöka de olika områdena för att få en tydligare bild av vilken som skulle passa just dig bäst. Självklart är avståndet till kolonilotten från hemmet ofta avgörande så börja med att besöka den koloniträdgårdsförening som ligger närmast där du bor och prata med dem som har kolonilotter där.

I Stockholm har traditionen av kolonilotter en mer än hundraårig historia. Det äldsta ligger i Norra Djurgården och heter Söderbrunns Koloniområde. Denna förening har varit i drift ända sedan 1905 och har varit med sedan intresset för kolonilotter startade. Idag är det i Skarpnäck man hittar det största koloniområdet. Där finns över 550 lotter men det finns även mindre områden såsom Koloniföreningen Karlbergs-Bro som endast har 19 lotter.

Storleken på de olika föreningarna kan alltså variera stort men även storleken på lotterna kan variera. De flesta lotterna är på en yta på mellan 150 – 350 kvm. Det är inte alla lotter som har ett hus och man måste kontrollera att det finns möjlighet att uppföra en kolonistuga om man önskar det, alternativt skaffa sig en kolonilott med ett befintligt hus. Det är alltså klokt att i förväg noga fundera på vad man vill nyttja lotten till. Om man bara vill odla frukt och grönsaker för husbehov kanske en odlingslott är allt man behöver. Om man tänker sig att man vill använda lotten som ett alternativ till sommarstuga, med både odlingsmöjligheter och ett litet hus med trädgård så är det klokt att ställa sig i kö till ett sådant redan från start.