Om man vill ha en fin och prunkande trädgård så kan man inte stanna inomhus. Detta påstående känns ju ganska självklart eftersom en trädgård knappast sköter sig själv. Med någorlunda jämna mellanrum så måste man ut och klippa och ansa, plocka och gräva. Förutom all den friska luft man får så finns det hel mängd hälsofrämjande effekter som man får på köpet.

Den motion som man får i en trädgård går inte av för hackor. Man måste använda hela kroppen och arbeta i ställningar som de flesta sällan gör i sitt dagliga arbete. Med ett stillasittande arbete använder man sällan musklerna i axlarna och man håller sällan händerna ovan axelhöjd, något som faktiskt är nyttigt och nödvändigt för att vi ska klara oss själva i det egna hemmet när vi blir äldre. Att sitta på huk är inte heller vi gör ofta i de flesta arbeten men att sitta på huk är nyttigt då vi arbetar med våra största muskelgrupper i ben och rumpa samt att vi ökar rörigheten i knän och höfter. Om du upplever obehag av sitta på huk så försök att göra det under kortare intervaller men undvik det inte helt. Det är även otroligt viktigt att använda fötterna och att gå på olika underlag så släng gärna av dig skorna och gå barfota när vädret tillåter för att träna fötter och vrister. Även detta sistnämnda är viktigt ju äldre vi blir då balansen ofta kan bli ett problem.

När sommaren är över blir Sverige snabbt ett mörkt land och många som vistas större delen av sin dag inomhus får lätt brist på D vitaminer med trötthet som följd. De timmar du vistas utomhus i en trädgård kan hjälpa dig att bygga på kroppens halter av vitamin D och du kommer att känna att du blir piggare, sover bättre och får lättare att koncentrera dig. En trädgård ger dig alltså inte bara glädje, det är också ett naturapotek och ett gym!